No Gravatar

Vale, ara que ja tinc la vostra atenció i que fins i tot algun cap ha decidit enviar-me als Mossos a casa per detenir-me per aquest horrible crim, us explico el que realment us vull dir.

Avui he rebut l’ordinador portàtil de la Gencat.

Us passo a relatar les característiques que jo destacaré:

-D’entrada arrenca, és important, sembla tonteria però la imatge la dóna, per característiques tècniques no és un portent però per les persones que això no els interessa ara que està recent nou i que no he tingut temps d’omplir-lo arrenca ràpid i s’apaga ràpid.

Per qui l’interessi les característiques són aquestes:

-Hi entres amb el teu usuari xtec i la teva contrasenya GICAR/ATRI/Pericodelospalotes només que el domini és @edu.gencat.cat (molt pràctic i molt curt quan es bloqueja per temps i l’has de desbloquejar)

-Relacionat amb això i sorprenentment el nom d’usuari de la carpeta de Windows …és el nostre DNI COMPLET és a dir C:/Users/DNIDELDOCENT . No sé a qui se li va acudir, però tenir el meu DNI en una màquina no sé si és el que més il·lusió del món em fa.

-L’ordinador està “capat”. No som administradors, per fer-nos-en cal demanar a la persona coordinadora del nostre centre que ens doni permisos d’administrador. Sí, potser evites que instal·li un videojoc…però si m’ho fas tan farragós potser ni el faig servir si tinc una altra màquina pròpia que no té restriccions.

-Junt amb això , cosa curiosa, parlant amb el tècnic m’ha explicat que nosaltres podem esdevenir administradors amb el beneplàcit de la coordinació TIC, però ells mateixos, els informàtics que te l’entreguen, no ho són ni ho seran mai, doncs no tenen usuari xtec ni el tindran (perquè no són docents) i per tant mai podran ser administradors , com a molt podrien fer servir l’usuari d’un docent a la seva màquina…però tampoc, perquè a vere qui és el maco que comparteix la contrasenya de l’ATRI amb algú. Chúpate esa, Snowden.

-Diu que trigarà unes 6 hores en gastar-se la bateria i també que d’espai li queden 187 GB de 237 útils que té (recordeu, un SSD de 256 GB)

-Aquesta és la llista de programari que porta:

-7zip
-Audacity
-Bginfo
-Gimp2
-Google Chrome
-Inkscape
-Internet Explorer (rieu-vos sobretot quan hagueu de fer servir certs certificats que NOMÉS funcionen amb aquest navegador)
-Java
-Jclic
-Librecad
-Libreoffice
-Mozilla Firefox
-Musescore3
-Scratch 3
-Shotcut
-Sumatrapdf
-Videolan
-Virtualbox
-Windows Defender
-Windows Mail
-Windows Media Player
-Windows Photo Viewer

No busqueu programari propietari més enllà del Windows for Education: no n’hi ha . I recordeu, d’entrada no el podeu instal·lar (sense prèviament haver demanat que us converteixin en persones administradores del vostre propi aparell).

-Funciona amb Windows 10.

-Però dins porta un “cavall de Troia” com és una màquina virtual amb una linkat 20.04 en la que es pot instal·lar de tot (tot el que puguis instal·lar en una linkat/ubuntu s’entén, el permís root és senzill d’aconseguir:

linkat

-Com hem dit abans està “capat” per instal·lar aplicacions…però per executar aplicacions portables? Tot un món per descobrir. Feu servir el cercador , escriviu Aplicacions portables en l’idioma que menys ràbia us faci i trobareu informació de què i com ho podeu fer servir/descomprimir (jo faig servir les de portableapps.com , perquè a més se m’actualitzen “soles” -només he de tenir connexió a la xarxa i tenir ganes de donar-li al botó de “Següent” i totes juntes), algunes us funcionaran, d’altres potser no o us demanen els permisos que no teniu.

To the official site of Related Posts via Taxonomies.