No Gravatar

Un company de la feina m’ha fet arribar això i ho trobo interessant, així que aquí us ho enganxo:

“Estic de l’XTEC fins als c… fins al capdamunt

Deu ser que hi ha núvols avui per aquí i això em torça a mi i torça als meus nens, però ja n’hi ha prou d’aquest color.Fa temps que porto això dins, veig com creix, i crec que avui és bon dia per deixar-ho anar: n’estic fart de la XTEC.

Abans de posar-me a matar a tothom, diré que jo no sóc un profà en la matèria, però tampoc sóc un savi de la mateixa, sóc un simple mestre interí d’infantil i pedagog i deixo això molt clar, perquè en tota la meva formació l’únic que he fet era una assignatura de pocs crèdits anomenada Informàtica Educativa en el que el màxim que es pretenia era fer un document Word (no un document de text, un document Word), un Power Point… (vale, més divertit encara, volien que fèssim un arxiu .doc, un arxiu .xls i un arxiu .ppt La resta ve donada per lliure, per ser una afició i aquestes coses.

Per què ho especifico? Perquè algú de determinat departament s’han cregut que els meus i meves col·legues professionals i jo ho sabem tot.Jo sóc mestre, no informàtic.És cert que les “noves” tecnologies ens faciliten la feina (no la d’educar als nens – encara no hi estem gaire abocat a això), sino en el meu cas la de fer fitxes , passar programacions, etc. , però això no vol dir que , per algun motiu extrany, ara, de cop, n’hagi de ser un expert, hagi d’estar al dia de les noves tecnologies,i que la meva feina hagi de ser tenir els ordinadors funcionant i arreglats,fent-los el manteniment bàsic i canviant de sistema cada 2×3.

Us semblaré un retrògrad carrincló.Doncs agafeu-vos fort: estic dintre de la comissió d’informàtica i estic impulsant els blogs a la meva escola.
Com puc ser tan contradictori?
Doncs com m’ha fet la XTEC.Xarxa TeleMàtica Educativa de Catalunya.Quan les noves tecnologies eren NOVES , Educació semblava que anava un pas per endavant.Fins i tot algú va inventar una cosa que es deia Clic, revolucionari, un programa que permet fer les nostres pròpies aplicacions, etc. Oooh que bonic, ja està tot fet, el clic mundialitzat i som pioners com sempre…Però la informàtica va avançar.Fins i tot pertanyent a “Microsfot” va avançar (perquè m’agradaria saber qui va decidir que Microsoft era la empresa idònia per estar a tots els nostres ordinadors de les nostres escoles).Tot va avançar, fins al punt de que es va inventar una alternativa a Microsfot, anomenada Linux . I el món va avançar, i de cop a la xarxa aquella que feia soroll de pitos i flautes es podia començar a surar, amb un navegador obsolet en català (anomenat així Navegador, gràcies Softcatalà per la originalitat en les traduccions de “programari” (software) i un altre que anava canviant però que com a màxim estava en castellà i a més de regal sempre entrava algun virus.
Va aparèixer el concepte web “1.0”. La Generalitat va decidir dotar a les escoles d’espai web amb nosequants megues, adreça reconeixible, segurament un “adelanto para su época”, qui s’anava a acabar 100 MB d’espai amb 3 gifs copiats d’altres webs, una foto de l’escola.
Però la web , que fins i tot és més ràpida que la mateixa informàtica va tornar a avançar i van sorgir els Sistemes de Gestió de Continguts: Fer un portal web a l’estil de les grans companyies sense tenir més que una idea bàsica d’informàtica.I el Departament ho va veure bo i va decidir que també permetria a les escoles tenir-ho… amb quasi la mateixa dotació.Una web normal pot ocupar 1 MB ,2,5…, un SGC ja n’ocupa 20, 25… perquè ja li afegeixes més fotos amb més alegria, tot és automàtic, i a les escoles corren les primeres càmeres digitals, fer fotos sense revelar, fantàstic! Però bé ,encara amn Phobos es podria sobreviure, només alguns personatges que tenien grans i nous continguts que s’atrevien a fer vídeos, i a posar músiques, podien tenir problemes d’espai o de trànsit (les webs escolars tampoc són gaire visitades pels pares…) I llavors va sorgir, calla, aquest cop si vam fer el clic, podem fer el nostre propi SGC.N’agafem un, i l’adaptem.I així va sorgir Intraweb, basat en PostNuke (4 saben què vol dir Zikula, i cal apropar-se a les èpoques, als anys).Però la web va tornar a avançar i va sorgir la web 2.0. La gent va començar a enviar-se fotos per mail, les grans companyies van començar a augmentar exponencialment els seus serveis, les companyies telefòniques van augmentar les seves velocitats (què va ser primer l’ou o la gallina?) .La gent ha passat de no explicar res a explicar-ho tot i fins i tot a expressar-ho amb imatges, vídeos, etc.Això requereix més recursos.El departament va decidir pujar-se a aquesta nova moda mentre que sistemes com PostNuke han quedat vells (així que Intraweb desfasat de retruc) i superats per altres de nous com Joomla (però el projecte del departament segueix essent el vell, no el nou).I el departament va tornar a pensar: ens hem de pujar al carro: farem els nostres propis Blogs.I va crear Blocs.xtec.cat amb WordPress.Molt maco oi? Però endevineu quant espai han donat? El Mateix que per a la web 1.0!!!!!!Em connecto als blogs, conec WordPress, així que jo content.I llavors busco l’etiquetatge, una d’aquelles novetats que et fan fàcil la vida: no existeix!! Pujo les meves primeres fotos (en faig 20 o 30 a cada excursió amb una bona càmera digital que ens han donat amb els Punts CONDIS – és per fer reflexionar que a les escoles esperem amb més ganes les dotacions d’una promoció de supermercat que del propi departament – i quan ja porto dos o tres àlbums pujats…No hi ha més espai 0_0!!!!
Per exemple mentre que Picasa de Google m’ofereix més d’1GB , el departament m’ofereix els mateixos 100 MB d’abans? (0,1 GB) Amb això no tinc ni per pipes.Però clar, jo vull que l’escola tingui els blogs a la zona de blogs educatius, insisteixo en XTEC, ja recanalitzaré el trànsit cap un altre lloc (fent servir els serveis de Google).Ara els hi he d’explicar als meus companys que no els hi agrada tant això, i animar-los.I els hi dic: entreu al Firefox (deu ser un rebesnét d’aquell Navegador) i escriviu http://blocs.xtec.cat… i no funcionava.El colmo: jo he d’ensenyar a fer funcionar amb un sistema que ja directament d’entrada no funciona????(Avui seguia sense funcionar, error 502) (Bonus Track, als premis Blocs Catalunya hi ha blocs que són de l’XTEC, que els hi passarà als finalistes si no poden revisar el seu blog?) Em plantejo si fer servir Google, sona cada cop més a monopoli però és la única alternativa que veig per a que la gent pugui consultar el blog sense fallades (total, ja feia servir els seus serveis perquè XTEC no me’n donava gaires…)

Ara anem a pels ordinadors, ho haviem deixat amb un Clic i un Windows que no estava en català però que era el que teníem.Microsoft Word per escriure i PowerPoint per fer presentacions… i el Paint per pintar.El món avança i ens trobem amb dos nous fronts: per una banda no volem pagar a “Microsfot” així que per no ser pirates i ser èticament legals la gent farà servir altres programes que facin el mateix (escriure un document, fer una presentació, navegar per internet) però de franc (programari lliure) – avantatge afegit: com que el codi per fer aquests programes és obert, algú pot decidir traduir-lo sense que li vingui una munió d’advocats al darrera per haver hackejat el seu programa, ni cal esperar a que una empresa de Redmon decideixi fer el pas de canviar dues o tres lletres a cada paraula per a traduir un programa del català al castellà.Però això arriba a tal nivell que ja posats, també podem fer servir un altre sistema operatiu, anomenat Linux, igual de franc que l’anterior igual d’obert (estarà en català!!!) i tornem al departament… aquest cop no vam fer el clic, el gol se’l va apuntar la Junta d’Extremadura, que va decidir jugarse-la, apostar per Linux i fer la seva pròpia distribució Linex, de reconegut èxit i que ha donat difusió mundial a aquesta iniciativa, i clar el departament no va voler ser menys i es va inventar la seva: Linkat.Problema? Que com en el cas de la web, va posar els mateixos mitjans que en el primer cas: Algú es pensa que un ordinador que funciona amb Windows 98 m’instalarà correctament Linkat? Algú es pensa que quan determinats mestres vegin una pantalla diferent el primer que em diran és “No ho sé fer” o “els ordinadors no van” o ” l’ordinador es veu raro, segur que té un virus)?

I ara per les persones.Parlem clar: Jo sóc mestre d’infantil i primària i pedagog, això posa als meus títols, en cap lloc posa professor d’informàtica, no tinc cara de tècnic i no tinc pq saber canviar una placa base, instal·lar programari, actualitzar-lo, no tinc perquè saber què li passa a aquella impressora que no funciona o per què un ordinador de cop perd la configuració de xarxa.El que faig ho faig per bona voluntat, com els meus altres companys i companyes , en aquella hora que es diu “Comissió d’Informàtica” (perquè a hores d’ara jo no he vist que hi hagi cap profe d’informàtica a CAP ESCOLA,o cap tècnic informàtic (parlem en una escola de doble línia, amb projecte Heura i pc a totes les clases de al voltant de 50 pc’s – així que no em serveix que algú vingui per hores!!!) aquesta plaça no existeix (Oi que a ningú se li acudiria dir-li a un grup de metges que s’encarreguessin del sistema informàtic de l’hospital on treballen? Doncs això ens ha passat als mestres).I com que la voluntat és bona però no màgica, hi ha moltes coses que només ser funcionar amb elles en condicions normals, per tant em reventa molt que sense informació prèvia, sense formació (algú es pensa realment que amb unes sessions al coordinador d’informàtica s’enterarà tota l’escola de que els ordinadors funcionaran ara així? ) i sense mitjans la cosa pot funcionar bé? Oi que no?
Doncs imagineu-vos si a més hem d’afegir-li errors de plantejament (projectes obsolets quasi només nèixer, mal coordinats, aplicats per decret i sense cap tipus d’explicació i corresponent formació), errors de manteniment (l’escola no pot funcionar a base de les donacions per part de particulars i entitats privades de maquinari vell i obsolet), i errors del mateix sistema (som humans, segur que ens equivocarem).Així que plego! No penso fer servir cap servei (els de fora estan molt millor, i segueixen essent de facto gratis) ni de l’XTEC (sempre que no m’obliguin és clar, que això ara està molt de moda) ni del departament fins que millorin d’una vegada, només demano coses que FUNCIONIN, i la meva bona voluntat és superada dia rera dia a causa de tots aquests errors.Poseu-vos les piles o no seré l’únic.”

Extret/Extraído/Extracted de/from http://socmestre.blogspot.com

To the official site of Related Posts via Taxonomies.